Ислямска държава обезглави 18 свои бойци, били предатели
Ислямска държава обезглави 18 свои бойци, били предатели / Thinkstock/Getty Images

"Ислямска държава" (ИД) разпространи в интернет видеоклип, за който твърди, че показва обезглавяването на трима кюрдски бойци в Северен Ирак, предаде Ройтерс.

На записа джихадистката групировка освен това заплашва да убие още десетки пленени от нея пешмерга.

6-минутният клип, чието публикуване явно е предназначено да съвпадне с кюрдската Нова година, показва екзекутираните, облечени в познатите вече оранжеви анцузи, а техните палачи, говорещи също на кюрдски, са маскирани и изцяло в черно. Достоверността на злокобните кадри не може да бъде потвърдена от независим източник, посочва Ройтерс.

Един от палачите директно се обръща към кюрдския лидер Масуд Барзани, като го предупреждава, че за всяка изстреляна от кюрдските сили ракета срещу позициите на ИД ще бъде убиван по един от кюрдските пленници.

Също днес иранската агенция Фарс, цитирана от ТАСС, съобщи, че джихадистката групировка е екзекутирала 18 свои съратници по обвинение в предателство.

Разправата с тях е била извършена в района на иракския град Киркук. Конкретното обвинение срещу предателите е, че са изпратили съобщения до кюрдските отреди за самоотбрана за намерението си да прекратят борбата и да се предадат. Съобщенията на бившите бойни другари били прехванати от разузнаването на "Ислямска държава". По данни на Фарс екзекутираните били араби, присъединили се към ИД, след като тяхната земя била окупирана от джихадистите.

Иранската телевизия Прес Ти Ви съобщи за редица случаи, при които терористи от ИД се предават на кюрдските сили. Техни бойни другари, заловени при опит да избягат, разочаровани от ИД, са били екзекутирани.

Източник: БТА