Ислямска държава може би произвежда иприт
Ислямска държава може би произвежда иприт / Thinkstock/Getty Images

Групировката "Ислямска държава" може да е произвела сама отровния газ иприт, използван от нея в Ирак и Сирия, заяви генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО)* Ахмет Юзюмджу, цитиран от Франс прес.

"Билд ам Зонтаг": ИД обучава бойци да се преструват на бежанци, за да стигнат до Европа

"Газът беше от много лошо качество, но въпреки всичко беше отровен", заяви Юзюмджу в ексклузивно интервю за агенцията, цитиран от БТА.

"Това е изключително притеснително, особено предвид факта, че в тези държави има чуждестранни бойци, които може един ден да се върнат в страните, от които произхождат", подчерта той.

САЩ: Битката за сирийския град Ракка няма да е лека

ОЗХО разследва над 20 сигнала за използване на химически оръжия в Сирия от август, отбеляза генералният директор на организацията.

"Правим всичко възможно да съберем информация за подобни обвинения, за да определим дали са достоверни или не, и да задълбочим нашите разследвания", добави той.


*Организацията за забрана на химическите оръжия е натоварена да следи за спазването на забрана на разработването, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и за неговото унищожаване. Конвенцията е споразумение за контрол над въоръжаването, с което се забранява производството, натрупването и използването на химическо оръжие. Заради своята дейност ОЗХО получи Нобелова награда за мир през 2013 година.