Ислямска държава контролира половината от територията на Сирия
Ислямска държава контролира половината от територията на Сирия / снимки: БГНЕС

"Ислямска държава" контролира повече от половината от територията на Сирия след настъплението си в западна посока към централния град Палмира, съобщи неправителствена организация, наблюдаваща войната, предаде Ройтерс.

Сунитската групировка завзе късно вчера древния град в сирийската пустиня, което е първото завоюване на голямо населено място, което е било в ръцете на сирийските правителствени сили.

Районите, които ИД контролира в момента в Сирия, са в по-голямата си част рядко населени. Главните сирийски градове, включително столицата Дамаск, се намират в западната й част, по границата с Ливан и крайбрежието и са смятани за приоритет от сирийските въоръжени сили.

В изявление в Туитър групировката се похвали, че след капитулирането на правителствените сили тя е установила пълен контрол над Палмира, включително над военното летище и затвора в града. При отстъплението сирийските войски са изоставили голям брой от убитите си, чиито трупове са изпълнили площада на града, се добавя в изявлението, цитирано от Ройтерс.

"Ислямска държава" контролира половината от територията на Сирия
netinfo
Засега няма признаци джихадистите да са започнали да разрушават културно-исторически ценности в Палмира, както постъпваха досега с древни паметници в Ирак, съобщи Центърът за наблюдение на човешките права. Палмира е в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство.

Центърът уточни, че "Ислямска държава" сега контролира около 95 хиляди кв. км , което е половината от общата територия на Сирия. Джихадистката групировка има присъствие в 14 провинции, главно на изток и на север.

ИД започна офанзивата срещу силите на режима в Палмира на 13 май, възползвайки се от изтощението на сирийската армия, която повече от четири години води война с най-различни бунтовнически групи, стремящи се да отстранят от власт президента Башар Асад.

Превземането на Палмира има и символично значение, тъй като в града се намира най-прочутият политически затвор, където са избити стотици ислямисти през 1980 г. след покушение срещу тогавашния президент Хафез Асад, бащата на Башир. В същия затвор през годините са били хвърляни и измъчвани хиляди сирийски дисиденти. Жител на град Хомс е съобщил за Асошиейтед прес, че правителството неотдавна е преместило хиляди затворници от Палмира в затвор близо до Дамаск. Джихадистите са освободили някои от намиралите се все още там хиляди негови обитатели след превземането на града.

"Ислямска държава" контролира половината от територията на Сирия
netinfo
Палмира е със стратегическо местоположение на пътя между Хомс в централна Сирия и столицата Дамаск и запад и Дер аз Зур на изток.

Антиислямски активисти описват ситуацията в града, известен също като Тадмор, като отчайваща. "Няма електричество от четири дни. В повечето болници не достигат лекарства", казва шефът на Центъра за наблюдение на човешките права Рами Абделрахман, цитиран от ДПА. Той добавя, че повече от 100 хиляди души, повечето бежанци от други райони с бойни действия, са живеели в Палмира, преди да падне в ръцете на "Ислямска държава". Представители на медийния център Тадмур са казали за ДПА, че бойците на ИД са наложили комендантски час.

Палмира е второто голямо завоевание на джихадистите за по-малко от седмица. В неделя те превзеха иракския град Рамади, главен център на провинция Анбар.

Настъпленията на групировката в Сирия и Ирак от последно време показват, че тя продължава да е много силна месеци след началото на въздушните операции срещу нея в Сирия и Ирак.

Източник: БТА