Ислямска държава извърши масова екзекуция на полицаи близо до Мосул
Ислямска държава извърши масова екзекуция на полицаи близо до Мосул / БГНЕС

Екстремисти от Ислямска държава вероятно са екзекутирали над 300 бивши иракски полицаи преди три седмици и са ги погребали в масов гроб край град Хамам ал Алил южно от Мосул, съобщи организацията Хюман райтс уоч, цитирана от Ройтерс.

Публични екзекуции в Мосул за измяна и сътрудничество с иракските сили

Репортер на Ройтерс е посетил мястото на масовия гроб. Според местни жители екстремистите са погребвали застреляни или обезглавени жертви. Местните жители смятат, че през седмиците преди изтеглянето на Ислямска държава от града може да са били убити до 200 души.

Хюман райтс уоч съобщи, че някои от бившите полицаи са били отделени от група от около 2000 души от близки градове и селища и са били принудени да придружават екстремистите, докато те се изтегляли на север към Мосул и град Тал Афар.

Джихадисти принудиха 1500 семейства да се изтеглят с тях от Мосул

Организацията цитира работник, който видял бойци на Ислямска държава да карат четири големи камиона със 100 до 125 души, някои от които разпознал като бивши полицаи. Те преминали край земеделски колеж близо до мястото, на което предстояло да се превърне в масов гроб.

Няколко минути по-късно той чул стрелба от автоматични оръжия и викове. На следващата нощ, на 29 октомври, се повторила същата сцена със 130 до 145 мъже, съобщил същият източник пред Хюман райтс уоч.

Откриха масов гроб със 100 обезглавени тела близо до Мосул

Друг жител на Хамам ал Алил съобщава, че чувал автоматична стрелба от района в продължение на около седем минути в продължение на три нощи поред.

"Това е ново доказателство за ужасяващото масово убийство на бивши служители на реда, извършено от Ислямска държава във и близо до град Мосул", заяви заместник-директорът на Хюман райтс уоч за Близкия изток Джо Сторк. "Ислямска държава трябва да бъде държана отговорна за тези престъпления срещу човечеството", добави той.

Източник: БТА