Ислямистка групировка призова руснаците да се разбунтуват срещу Путин
Ислямистка групировка призова руснаците да се разбунтуват срещу Путин / снимка: БГНЕС, архив

Ислямистката групировка, поела отговорност за двата атентата във Волгоград миналия месец, при които бяха убити 34 души, призова днес руснаците да се разбунтуват срещу президента Владимир Путин и ги заплаши, че в противен случай ще има нови нападения, предаде Ройтерс.

В изявлението, поместено днес на сайта на „Вилаят Дагестан”, се обяснява, че атаките на железопътната гара и в автобус в южния руски град са в отговор на „зверствата, извършени от неверниците в кавказката земя”. Групировката, базирана в нестабилната руска севернокавказка република Дагестан, предупреждава, че „свършиха дните, когато бе възможно мюсюлманите да бъдат избивани безнаказано”, пише БТА.

В предупреждението, отправено три седмици преди откриването на Зимните олимпийски игри в руския курорт Сочи, недалеч от Кавказ, не се споменава предстоящото спортно събитие. „Вилаят Дагестан” обаче обеща миналата седмица да направи „подарък” на Путин по време на олимпиадата.

17 души загинаха, а 44 бяха ранени при самоубийствен атентат на железопътната гара в южния руски град Волгоград на 29 декември м.г. Разследването потвърди, че атаката е била извършена от жена камикадзе.