Ислямистите водят на изборите в Египет, сочат първите резултати
Ислямистите водят на изборите в Египет, сочат първите резултати / снимки: Reuters

Резултатите от първия тур на парламентарните избори, организирани в една трета от губернаторствата в Египет, ще бъдат обявени в четвъртък, съобщи Франс прес, позовавайки се на държавната телевизия. Телевизията цитира председателя на избирателната комисия Абдел Моез Ибрахим. Има голяма вероятност победители в първия етап на парламентарните избори, които бележат началото на прехода към демокрация след епохата "Мубарак", да се окажат ислямистите.

Всяка фаза протича в два тура, които се осъществяват в една трета от 27-те губернаторства в Египет - най-населената държава в арабския свят с 80 милиона жители. Първият тур се състоя на 28 и 29 ноември в девет губернаторства, включително в двата най-големи града в страната - Кайро и Александрия. Последната фаза от парламентарните избори приключва на 11 януари, а след това ще има избори за Консултативен съвет - Шура, които ще продължат до 11 март.

Близо 80 души бяха ранени при сблъсъци между протестиращи и разгневени улични търговци на площад "Тахрир" в Кайро, каза египетски служител по сигурността, цитиран от Асошиейтед прес. Насилието е избухнало снощи след приключването на гласуването във втория ден от парламентарните избори в Египет, допълва БТА. Ранените са приети в болница.

Демонстрантите, които лагеруват от над 10 дни на площад "Тахрир" и настояват за край на военното управление, се опитали да прогонят уличните търговци от района. Продавачите извикали биячи и замеряли протестиращите с камъни и запалителни бомби. След като днес сутринта сблъсъците утихнали, демонстрантите издигнали метални барикади и наредили кофи за боклук, за да защитят лагера си.

Водещият реформист Мохамед ел Барадеи заяви, че „главорези” са атакували протестиращите, чиято демонстрация срещу генералите продължава вече 11 дни. Двадесет и седем от ранените са настанени в болница, съобщи египетската информационна агенция МЕНА.

Ислямистите водят на изборите в Египет сочат първите резултати
netinfo

Насилието наруши относителното спокойствие, което се възцари след началото на гласуването в първата фаза на парламентарните избори - първите след падането на Хосни Мубарак от власт. Организатор на протестите заяви, че до сблъсъците се стигнало, след като група младежи се опитала да влезе на площада. Държавните медии съобщиха, че сблъсъците били между протестиращите и улични търговци. Ройтерс посочва, че засега не е възможно това да бъде потвърдено от независими източници.

В акаунта си в Тwitter Ел Барадеи е написал по повод на инцидентите: „Злодеи атакуват протестиращите на „Тахрир”. Режим, който не може да защити гражданите си, е режим, който не може да се справи с основните си функции”.

По телевизиите бяха излъчени кадри, на които се видяха падащи запалителни бомби на фона на нощното небе в посока към площада. Очевидец съобщи за най-малко 10 изстрела, посочва Ройтерс.

Протестиращите настояват, че военните се опитват чрез манипулации да запазят властта и привилегиите си. Генералите се кълнат, че ще предадат властта на избрания президент в средата на 2012 г.