Ислямисти: В Сирия се стичат джихадисти, за да свалят президента Асад
Ислямисти: В Сирия се стичат джихадисти, за да свалят президента Асад / снимка: Gulliver/Getty Images

Стотици чуждестранни джихадисти пристигат в Сирия през Турция, за да подкрепят бунтовниците, които се сражават срещу президента Башар ал Асад, заявиха ислямистки лидери, цитирани от ДПА.

Около 200 твърдолинейни йорданци са влезли в Сирия от Турция през последния месец, с което общият броят на йорданците, сражаващи се заедно с ислямистките бунтовници, е нараснал до над 700, каза ръководителят на "Движението на салафитите джихадисти" в хашемитското кралство Мохамед Шалби, известен още като Абу Сайеф. "Все повече млади мъже откликват на призива да защитят своите мюсюлмански братя и сестри в Сирия и продължават да намират начини да отидат там", каза той, цитиран от БТА.

Основната част от новодошлите се очаква да се присъедини към Фронта "Ан Нусра" - радикална групировка, която играе важна роля в сраженията срещу войниците на Асад през последните месеци, отбелязва ДПА.

Нур ад Дин ал Халаби, командир на силите на "Ан Нусра", намиращи се край Алепо, каза, че около 1200 чуждестранни и арабски бойци са влезли в Сирия от Турция през последните три седмици и в момента се сражават на страната на ислямистките милиции в Хомс, Дераа и Дамаск.

Чуждите бойци прииждат в Сирия в момент, в който Йордания затяга режима по границата си със Сирия, отбелязва ДПА. Има данни, че само за миналия месец Аман е арестувал най-малко 50 предполагаеми ислямисти, опитали се да влязат в Сирия.