Ислямисти обезглавиха американски журналист
Ислямисти обезглавиха американски журналист / screenshot/YouTube

Джихадистите от Ислямска държава, контролиращи територии в Ирак и Сирия, разпространиха в интернет видеозапис, озаглавен "Послание до Америка", в който се вижда предполагаемото обезглавяване на американския журналист Джеймс Фоули, който изчезна безследно на 22 ноември 2012 г. в Сирия, предаде Ройтерс.

Фоули беше кореспондент в Близкия изток в продължение на пет години. Според очевидци на 22 ноември през 2012 г. той е бил отвлечен от неизвестни въоръжени лица в Сирия, припомня Ройтерс.

Видеото, на което се вижда обезглавяването на журналиста, се появи в социални медии.

В записа се вижда как маскиран мъж, облечен в черно, сякаш прерязва гърлото на журналиста, допълва Франс прес.

ИД обявява още във видеозаписа, че държи в ръцете си и американския журналист Стивън Сотлоф и предупреждава, че животът му зависи от следващите действия на американския президент Барак Обама, предаде Франс прес.

"Животът на този американски гражданин зависи от твоите следващи решения Обама", казва във видеото маскиран мъж, говорещ английски с британски акцент, докато държи затворник, който според видеото е Стивън Сотлоф. Той е от сп. "Тайм" и изчезна безследно през август 2013 г. в Либия, припомня ИТАР-ТАСС

В друго видео джихадистите пък се заричат да разчупят американския кръст и обещават да надделеят над кръстоносеца Америка, предаде Ройтерс. В този запис се виждат кадри с Барак Обама и стратегическия американски съюзник саудитския крал Абдула, както и нападения срещу американски военни.

В понеделник ИД качи в интернет видео с предупреждения за атаки по американски мишени в момент, в който САЩ нанасят удари по джихадистите в Ирак.

Междувременно двама американски представители заявиха, че най-вероятно мъжът, който джихадисти от Ислямската държава екзекутират във видеозапис, е изчезналият
през ноември 2012 г. в Сирия американски журналист Джеймс Фоули, предаде Асошиейтед прес.

Един от двамата представители, пожелали да запазят анонимност, заяви, че Барак Обама се очаква днес да направи изявление относно убийството на журналиста.

Същевременно семейството на Фоули потвърди смъртта на журналиста в изявление, качено в специална страница в интернет, в която се набираше подкрепа за операцията по издирването му. "Джеймс Фоули жертва живота си, за да се опита да представи пред света страданията на сирийския народ", пише в изявлението майката на журналиста Даян Фоули.

Източник: БТА