Ислямисти изравниха със земята гробница на светец в Мосул
Ислямисти изравниха със земята гробница на светец в Мосул / БГНЕС

Терористи от групировката "Ислямска държава" сринаха с булдозер гробницата на Св. пророк Йона в Мосул, след като взривиха предварително джамията, изградена около нея. На това място екстремистите смятат да засадят градина, съобщи днес иранската агенция ИРНА, цитирана от ТАСС.

Още през юли 2014 година цял свят видя кадри, показващи как джихадистите, превзели град Мосул в Ирак - столица на провинцията Ниневия, рушат с чукове гробниците на библейските пророци Йона и Даниил. Сега те унищожиха светинята окончателно, се казва в съобщението.

Джамията бе построена на място, където археолози бяха открили древни постройки и гробове от VIII век пр. н. е. Тогава според Библията е живял и Св. пророк Йона, пратен от Господа да вкара в правия път жителите на Ниневия, затънали в грехове. Йона е почитан и от християни, и от мюсюлмани. През 90-те джамията бе реставрирана, там се стичаха поклонници и от двете вероизповедания, прииждащи в Мосул от цял свят.

Заграбили града през юни 2014 година, екстремистите от ИД редовно разрушават местните паметници и древни статуи. Те са унищожили в Мосул редица исторически архитектурни паметници, най-малко 30 религиозни сгради с историческо значение, взривиха градската библиотека с хиляди книги, включително антични трудове по философия, история и култура, напомня агенцията.

Източник: БТА