Ислямисти екзекутираха публично шестима иракски войници
Ислямисти екзекутираха публично шестима иракски войници / БГНЕС

Бойци на радикалната групировка "Ислямска държава" са убили публично шестима иракски войници в западната провинция Анбар, предаде Асошиейтед прес, като се позова на очевидци.

Военните - един в униформа и петима в цивилно облекло - били подредени пред стена в Хит и застреляни в главата. Освен това джихадистите взривили полицейския участък в превзетия по-рано тази седмица от тях град на 140 км западно от Багдад, казаха още очевидците, пожелали анонимност.

Части на "Ислямска държава" щурмуваха в четвъртък Хит, който стана поредната им придобивка в провинцията.

Бойци от групировката са завзели и част от стратегическо възвишение над южния подход към обсадения кюрдски град Кобане в Сирия край турската граница, предаде ДПА.

Кюрдкските милиции, защитаващи Кобане от бойците на "Ислямска държава", съобщиха, че се водят ръкопашни боеве на стратегически хълм край града, предаде ДПА.

Кюрдските "Сили за защита на народа" казаха, че са изгубили 17 бойци за последните 24 часа и че джихадистите са докарали подкрепление от крепостта си в Рака и от Ирак.

В съобщение, разпространено от близки до милициите източници, се твърди също, че за същия период са убити 86 бойци от "Ислямска държава".

Част стратегическия хълм на южните подстъпи към обсадения кюрдски град бе завзета вече от "Ислямска държава". Бойците на "Силите за защита на народа" удържат вече трета седмица на атаките на ислямистите срещу Кобане. Около 300 хиляди цивилни кюрди избягаха от района към Турция.

Източник: БТА