Ислямисти планират още атаки в Шри Ланка, предупреждават службите

Шефът на полицията отказва да напусне поста, въпреки че президентът назначи нов титуляр

Шефът на полицията отказва да напусне поста, въпреки че президентът назначи нов титуляр
Представители на силите за сигурност на Шри Ланка предупреждават, че ислямисти, които стоят зад атаките на Великден, планират още нападения, при които ще използват микробус и атентатори, дегизирани като военнослужещи, предаде Ройтерс.

Президентът на Шри Ланка забрани ислямистки групи, заподозрени за атентатите

В предупреждението се казва, че атаки могат да бъдат извършени днес, като ислямистите са взели на прицел пет места. Сред тях е Батикалоа, градът на източното крайбрежие, в който 27 души бяха убити в самоубийствен атентат в църква на Великден. Другите четири места не се посочват в предупреждението.

БГНЕС

В Шри Ланка се въвежда и забрана да се носят дрехи, покриващи лицата, предаде ТАСС. Забраната влиза в сила от днес.

Шри Ланка забранява всякакво облекло, което закрива лицето

Междувременно президентът на Шри Ланка Маитхрипала Сирисена назначи нов началник на полицията, предаде АФП. Досегашният титуляр, който беше уволнен заради джихадистките атентати от 21 април, обаче отказва да напусне поста.

БГНЕС

В петък държавният глава обяви напускането на шефа на полицията Пуджит Джаясундара заради неспособността на шриланкийските сили за сигурност да предотвратят самоубийствените атентати в църкви и луксозни хотели, в които бяха убити 253 души и за които пое отговорност "Ислямска държава".
 
Пуснаха кадри с двама от предполагаемите атентатори в Шри Ланка (ВИДЕО)

Началникът на полицията обаче така и не е изпратил писмо с оставката си и остава в официалната си резиденция, съобщи осведомен източник. Заместникът му Чандана Викрамаратн е назначен на негово място. Сегашният полицейски началник Джаясундара е отстранен от длъжност, докато бъде официално уволнен с решение на парламента, каза източникът.

БГНЕС

В хода на разследването на атентатите бяха арестувани над 150 души през последните осем дни. При операции на силите за сигурност бяха убити над 15 души.
БТА