/ БГНЕС
Жителите на исландското рибарско градче Гриндавик, в близост до активен вулкан, получиха разрешение да се завърнат за кратко по домовете си – в рамките на дневните часове, предаде ДПА.

Полицията беше издала заповед за евакуация за града с население около четири хиляди души на югозападния исландски полуостров Рейкянес. След седмици на силна сеизмична активност близката туя – вулкан с плосък кратер и стръмни склонове – изригна в понеделник вечерта. 

Исландски вулкан изригна след седмици на интензивни земетресения (СНИМКИ/ВИДЕО)

От полицията отбелязаха в социалната мрежа "Фейсбук", че не е безопасно за хората да останат в града през нощта, а и да взимат деца със себе си. Исландската държавна телевизия РУВ информира, че в Гриндавик е започнало да се забелязва движение на автомобили.

Ройтерс посочва, че за първи път от изригването на близкия вулкан местните жители са могли да проверят домовете си и да си вземат някои вещи, които не са успели да отнесат със себе си при евакуацията.

Съпроводени от представители на медиите, граждани на Гриндавик са видели голяма пукнатина в земята, обезопасена със заграждения. Според описанието на Ройтерс е имало епизодично преминаване на автомобили по пустите улици, а на няколко улични лампи е били окачена коледна украса.

Силното вулканично изригване в понеделник вечерта е четвъртото за последните три години, като ярката лава от кратера на вулкана се е разляла по протежение на един километър, отбелязва ДПА. Оттогава активността на изригванията е спаднала, но властите не могат да предвидят честотата им занапред.

Исландската метеорологична служба каза, че е твърде рано опасността да се обяви за преминала. Вчера службата съобщи, че вероятността за ново изригване е намаляла и публикува нова графика с оценка на риска, която ще е валидна до 28 декември. Метеорологичната служба отбеляза още, че степента на опасност остава висока и че лавата може да достигне повърхността на вулкана бързо, при което не би имало време за предупреждение.

В столицата на Исландия Рейкявик, която се намира на 40 километра от вулкана, е започнала подготовка за дългосрочно настаняване на жители на Гриндавик. За тях са били закупени десетки апартаменти, съобщи РУВ. Исландската министър-председателка Катрин Якобсдотир заяви на пресконференция, че неизвестността около продължаването на нормалния живот в Гриндавик остава.