Адвокат Тони Менкиноски е внесъл в Конституционния съд на Република Северна Македония искане да бъде разгледано дали програмата и уставът на сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид са в съответствие с конституционния ред на страната, съобщава изданието „Фактор”.

Въоръжен мъж нахлу в българския клуб в Охрид с крясъци „фашисти“ (ВИДЕО)

„По безспорен начин може да се установи, че програмата и уставът на сдружението са насочени към насилствено разрушаване на конституционния ред на (Република Северна) Македония и разпалване на национална и религиозна нетърпимост“, се посочва в инициативата, съобщава изданието, цитирайки
Менкиноски, който твърди, че „сътрудничеството на цар Борис Трети с Адолф Хитлер е исторически факт и че монархът е свързан с депортирането на 11 363 евреи от Македония, Тракия и югоизточните части на Сърбия по време на Втората световна война, извършено от България”.

„Твърди се, че под ръководството на цар Борис Трети е приет акт за смяна на македонската народност с българска. Към искането е добавена аргументация за практиката на Европейския съд за правата на човека, която показва, че отричането на фашизма и Холокоста насажда омраза и нетолерантност”, допълва изданието, уточнявайки, че Менкиноски е „правен представител на македонците от България пред Съда по правата на човека в Страсбург”.

По-рано неизвестно лице счупи табелата с името на Цар Борис Трети на клуба в Охрид, докато вътре са били членове на сдружението и малко след като от там са си тръгнали представители на ОССЕ.

Ковачевски: Използването на провокативни имена на сдружения в РСМ от България е осъдително

Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис III” в Охрид е регистрирано в Централния регистър на Република Северна Македония през ноември 2021 г. съгласно Закона за сдруженията и фондациите.
БТА