Висши представители на Републиканската партия в САЩ с ожесточени критики към президента Джо Байдън заради ситуацията в Афганистан. Чуха се дори и идеи да се поиска импийчмънт на американския държавен глава.

"Трябва ли Байдън да подаде оставка или да бъде отстранен от длъжност заради провалите му в ситуацията в Афганистан? Да. Но това ще ни остави начело с вицепрезидента Камала Харис, което е десет пъти по-лошо", написа в Twitter Ники Хейли, - постоянен представител в ООН в администрацията на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп (2017-2018).

Емоционално обръщение на Байдън: Ислямска държава ще си плати за жертвите в Кабул

"Ако президентът Тръмп можеше да бъде разследван и предложен за импийчмънт заради един телефонен разговор, то сега е време да започне разследване на Байдън поради груба небрежност в Афганистан. Разследването и установяването на виновниците ще бъде по-късно, но имаме нужда от нов върховен главнокомандващ сега! Властта, която ни накара да влезем в това, няма компетентността и волята да ни измъкне от него", написа конгресменът Рони Джаксън в Туитър.

"Джо Байдън трябва да поеме отговорност за починалите американски военни при взривовете до летището днес, и да се оттегли. Трябва да пазим военните си в безопасност и да защитаваме страната си", написа на свой ред в Туитър конгресменът Грег Стюби.

"Администрацията на Байдън излъга на още един фронт. Нашите военни загинаха поради провалите на тази администрация. Няма оправдание за това. Призовавам президента Байдън, държавния секретар Антъни Блинкен, и началникът на Щаба генерал Марк Мили да подадат незабавно оставка", написа в Туитър конгресменът Майкъл Клауд.

90 са вече жертвите на двойния атентат в Кабул, 1300 души са ранени

Редица други републиканци също остро разкритикуваха Байдън.