Искат 9 години затвор за солист на Болшой театър за нападение с киселина
Искат 9 години затвор за солист на Болшой театър за нападение с киселина / снимка: БГНЕС

Руската прокуратура поиска присъда от 9 години затвор за солиста от Болшой театър Павел Дмитриченко по обвинение в участие в нападението с киселина, което почти ослепи артистичния директор на театъра.

Прокуратурата поиска и 10 години затвор за предполагаемия съучастник на Дмитриченко - Юри Зарутски, по обвинение в заливане на Сергей Филин със сярна киселина на 17 януари тази година.

"Всички обвинени са виновни и не заслужават снизходително отношение" каза Татяна Стукаложа, адвокат на Сергей Филин.

Павел Дмитриченко е заплатил доброволно 50 000 рубли на Сергей Филин за нанесената материална вреда, съобщават руските медии, цитирайки адвоката му.

Филин, бивша звезда от Болшой театър и негов артистичен директор, заяви в свидетелските си показания, че никога не би могъл да прости на виновните за случилото се, пише БГНЕС.

Смята се, че Дмитриченко, познат с тъмните си образи на сцената, е бил разочарован от липсата на главни роли за себе си и за приятелката си Анжелина Воронцова. Той пледира невинен с твърдението, че никога не е възнамерявал да използва киселина или да причини толкова сериозно нараняване.

Сензационният случай доведе от отстраняването на директора на Болшой театър Анатоли Иксанов и на балетиста Николай Цискаридзе, който подкрепи Дмитриченко и обвини Филин във фаворизиране и създаване на нездравословна атмосфера на работа в трупата.

Тримата заподозрени са в ареста от март.

Филин е претърпял 20 операции на очите в Германия и въпреки това зрението му е почти загубено.