Искат 18 месеца затвор за бившия френски премиер Дьо Вилпен
Искат 18 месеца затвор за бившия френски премиер Дьо Вилпен / Reuters

Парижки прокурор поиска 18 месеца затвор условно за бившия премиер на страната Доминик дьо Вилпен. Той е обвинен в това, че се е опитвал да оклевети настоящия президент Никола Саркози с цел да попречи на кандидатпрезидентската му кампания, предаде Франс прес. Прокурорът е поискал също глоба от 45 000 евро за Доминик дьо Вилпен, който отхвърля обвиненията. Решението на съда по т. нар. дело "Клиърстрийм" се очаква да отнеме няколко месеца, отбелязва Ройтерс.

Дьо Вилпен е обвиняван, че се е опитал да вкара фалшиви документи в съдебно разследване за корупция, с цел да дискредитира Саркози в момента, когато двамата се бореха да заемат поста на Жак Ширак на президентските избори през 2007 година, припомня агенцията. На базата на фалшифицираните банкови списъци бяха предявени обвинения в корупция срещу близо 200 политици и бизнесмени, сред които и Никола Саркози. Според тези документи той и останалите политици и бизнесмени са имали сметки в люксембургската клирингова къща "Клиърстрийм", по които са им били преведени подкупи във връзка с продажба на оръжия за Тайван през 1991 г.

Според обвинителния акт Дьо Вилпен е накарал бившия директор на европейския авиационен и отбранителен консорциум EADS Жан-Луи Жергорен да изпрати документите на съдията, за да навреди на Саркози, въпреки че знаел, че те са фалшификати.