Ирландският премиер получавал тайни дарения?
Ирландският премиер получавал тайни дарения? / netinfo
Малкият партньор в правителството на ирландския премиер Бърти Ахърн заплаши, че ще напусне 10-годишната коалиция, ако той не даде пълно публично обяснение за получени от него тайни дарения, предаде Асошиейтед прес.

Вицепремиерът и министър на правосъдието Майкъл Макдауъл заяви, че неговата Партия на прогресивните демократи очаква Ахърн да публикува декларация и да "даде отчет пред народа, зачитайки стандартите на поведение и искреност", преди парламентарните избори на 24 май.

Прогресивните демократи няма да работят заедно с партията на Ахърн – Фиана файл, след изборите, ако премиерът не разкрие пълната истина за сумите, получени от него в средата на 90-те години, най-вече за случая с тогавашния собственик на къщата му в Дъблин, който, според информациите, дал на приятелката му 30 000 ирландски паунда (55 000 долара) в брой.

Ахърн, който даде интервю на живо за Скай нюз едновременно с пресконференцията на Макдауъл, напомни, че вече е дал подробни обяснения за многобройните дарения и подаръци, получени от 39 бизнесмени, при разследването на корупцията в Ирландия, и е очаквал информацията да бъде запазена в тайна.

Ахърн, който е на власт от 1997 г. и се бори за трети мандат, е атакуван с етични въпроси от началото на предизборната кампания на 29 април. През изминалата седмица той даде мъгляви обяснения защо приятелката му е взела парите и ги поставила в неговия собствен сейф - по времето, когато Ахърн е финансов министър, но твърди, че нямал банкова сметка.

Макдауъл уточни, че прогресивните демиократи няма да се оттеглят преди изборите на 24 май, но може да откажат да подкрепят Ахърн, когато новоизбраният парламент се събере на 14 юни да избере премиер.

Наблюдателите са единодушни, че конфликтът между Ахърн и Макдауъл ще увеличи шанса следващото правителство да се оглави от Енда Кени, лидер на традиционно втората на изборите партия Фине гал, която пък има твърд пакт с обичайно третата Ирландска лейбъристка партия. Коалиционно правителство на Фине гал и лейбъристите ще бъде завой наляво, към по-високи данъци за богатите и повече разходи за болници и образование. Коалицията на Ахърн с прогресивните демократи клони надясно.