Ирландски политици се отказват от процент от заплатата си
Ирландски политици се отказват от процент от заплатата си / netinfo
Президентът на Ирландия Мери Макалийс заяви, че е уведомила правителството за намерението си да се откаже от 10 процента от заплата си с оглед финансовата криза в страната, предаде ДПА. Ирландският министър на финансите Брайън Ленихън обяви план за спестяване на 2 млрд. евро, включително 10-процентно намаляване на заплатите на министрите от кабинета и висшите държавни служители, припомня ДПА.

Председателят на долната камара на парламента и неговият заместник също предложиха да се откажат от една десета от заплатите, макар че не бяха включени в първоначалния план. Ленихън обяви бюджета за 2009 г., който е най-строгият от 20 години насам. В опит да се запълни дупката в бюджета от 13 млрд. евро министърът обяви допълнителен повсеместен данък върху доходите, както и повишени налози за виното, цигарите и горивата.

Безпрецедентните времена изискват безпрецедентни мерки, заяви пред долната камара ирландският премиер Брайън Кауън. Той допълни, че през идните седмици ще обяви щателна проверка на броя на служителите в публичния сектор. В речта си Кауън каза, че бюджетът ще влоши положението на ирландците, но е необходим, за да се възстанови Ирландия от кризата.

"Изправени сме пред най-тежките глобални икономически условия от близо век. Но едно е сигурно - това ще отмине. И когато това стане, Ирландия трябва да бъде в положение да се възползва", каза Кауън.

Лидерът на главната опозиционна партия "Фина гейл" Енда Кени нарече бюджета един от най-съкрушителните и жестоки от години. Лидерът на Ирландската лейбъристка партия Еймън Гилмор пък попита Кауън от кой от 39-те данъци и такси най-много го е срам.