Ирландски полицаи използвали престъпници за информатори
Ирландски полицаи използвали престъпници за информатори / БГНЕС

Елитно антитерористично звено към полицията в Белфаст използвало за информатори извършили престъпления членове на протестантска банда, съобщи Асошиейтед прес.

Фактите били разкрити при специално вътрешно разследване. Никой от офицерите в антитерористичното звено обаче няма да бъде изправен пред съда, тъй като следите на престъплението са заличени, се посочва в доклада от разследването.

Разкритията, направени от полицейския омбудсман в Белфаст Нюала О'Лоан, са на път да предизвикат грандиозен скандал, посочва АП.

Според резултатите от разследването, продължило 3,5 години, вече разформированото разузнавателно звено към полицията прикрило поне десет убийства, извършени от членове на местна протестантска банда, известна с наименованието Доброволни сили на Ълстър, в периода от 1993 до 2000 г. Престъпниците се съгласявали да действат като информатори и дори получавали възнаграждение за това.

Разузнавателното звено бе разпуснато през 2003 г., когато в полицията в Северна Ирландия започна процес на реформи, насочен към създадане на смесена католическо-протестантска администрация в града, посочва АП.

В доклада О'Лоан подчертава, че някои от разпитаните служители от азформированото елитно звено "демонстрираха с отговорите си неразбиране на закона или презрение към закона". Обичайна практика на звеното било да се укриват улики и да прекратяват по-нататъшни действия при наличие на информация за извършени престъпления от членове на Доброволните сили на Ълстър. О'Лоан разкрила 82 случая на престъпно прикриване на извършители на престъпления, посочва АП.

Докладът на полицейския омбудсман бе огласен броени дни преди партията Шин Фейн, политическото крило на католическата Ирландска републиканска армия, да обяви подкрепата си за реформираната полиция.