Ирландската църква е прикривала сексуален тормоз върху деца 40 години
Ирландската църква е прикривала сексуален тормоз върху деца 40 години / снимкa: БГНЕС

Дъблинският архидиоцез на Римокатолическата църква е прикривал ревностно сексуалния тормоз, упражняван от неговите свещеници върху деца в продължение на близо 40 години, разкрива правителствен доклад, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Поръчаното от правителството разследване на сексуалния тормоз, упражняван от свещениците в Дъблин от 1975 до 2004 г. беше публикуван шест месеца след подобен доклад, разкриващ издевателствата в ръководените от църквата трудови и поправителни училища. Новият доклад обвинява и представителите на светската власт в прикриване на престъпленията.

Целта на доклада е да разкрие как са реагирали църквата и държавата на обвиненията в сексуален тормоз над деца. Той е направен на основата на представителна извадка от 46 свещеници и според авторите доказва недвусмислено, че издевателствата са били широко разпространени.

"Основната грижа на Дъблинския архидиоцез във връзка със случаите на сексуално насилие, поне до средата на 90-те години, е била пазенето им в тайна, избягването на скандали, защитата на репутацията на църквата и защитата на нейното имущество", гласи докладът. "Всички други съображения, включително благополучието на децата и овъзмездяването на жертвите, са били подчинени на тези приоритети. В началото благополучието на децата въобще не било фактор, с който църквата се съобразявала", гласи резултатът от разследването.

Според доклада църквата е водела политика "без въпроси и без отговори" за издевателствата до към 1996 г., когато положението се подобрило. Изглежда важната роля, която играе църквата в обществения живот в Ирландия, е причината злоупотребите на малцинството от нейни представители да останат незабелязани. 

Работата по доклада започнала през 2006 г. и приключила преди няколко месеца. В него се посочва, че някои от свещениците, обвинени в тормоз, са отрекли обвиненията, но други са си признали. Един от тях признал, че се е гаврил с над 100 деца , а друг разказва, че го правел веднъж на две седмици в продължение на повече от 25 години.        

Ирландското правителство се извини на жертвите на насилие. "Каквито и да са историческите и обществените причини за това, правителството, от името на държавата, се извинява безрезервно и без оправдания за неуспехите в справянето с този проблем", се казва в официално изявление на министерството на правосъдието. Архиепископът на Дъблин изрази своите "съжаления, мъка  и срам" във връзка с доклада.

През май бяха направени разкрития за продължили с десетилетия издевателства във вече нефункциониращата система от трудови и изправителни училища в Ирландия, контролирани от църквата. Те включваха бичувания, принуждаване към робски труд и групови изнасилвания.

Обвинения в прикриване на сексуални злоупотреби се отправят често към католическата църква и в други държави, особено в Съединените щати. Седем католически диоцеза в САЩ поискаха защита от фалит, за да се защитят от съдебните процеси, които водят срещу тях семействата на жертвите на сексуален тормоз. 

Папа Бенедикт Шестнайсети заклейми сексуалните злоупотреби от духовници и заяви, че прегрешилите свещеници трябва да бъдат изправени пред правосъдието, пише БТА. Миналата година той се срещна с жертви на сексуално насилие в САЩ.

За случаи на сексуални злоупотреби от страна на свещеници се съобщава и в други страни, най-вече в Австралия, Австрия, Великобритания, Канада, Франция и Полша.