Иранските министри на промишлеността и на петрола подадоха оставки
Иранските министри на промишлеността и на петрола подадоха оставки / netinfo

Двама ирански министри - на промишлеността и мините, Али Реза Тахмасби, и на петрола, Казем Вазири-Хамане - подадоха оставка, съобщиха иранските информационни агенции, цитирани от Франс прес.

Други двама министри напуснаха правителството на президента Махмуд Ахмадинеджад през последните две години.

Ахмадинеджад е издал декрет, с който назначава досегашния директор на Националната иракска петролна компания Голям Хусейн Нозари за "отговорник за министерството на петрола", предаде агенция ИСНА. Президентът трябва да предложи нов министър, чиято номинация да бъде одобрена от парламента.

Президентът прие оставката на Али Реза Тахмасби, заяви главният президентски съветник Моджтаба Самаре Хашеми, цитиран от агенция Мехр. Целта на тази оставка е да се консолидира промишленият сектор в страната и да се постигне по-голяма координация с целите, които си поставя правителството, добави той.

Според Хашеми засега промишленото министерство ще бъде оглавено от Али Акбар Мехрабиан, в момента ръководител на комитета за контрол на потреблението на бензин, за който от юни беше въведена купонна система.

От идването на власт на Ахмадинеджад през август 2005 г. досега са подали оставка министрите на социалното осигуряване и на кооперативите. Техните колеги, отговарящи за образованието и селското стопанство, успяха да останат на постовете си след вот на доверие в парламента.

Министърът на промишлеността подаде оставка в момент, когато икономиката на страната е изправена пред инфлация от 14,8 на сто и нарастване на бедността и безработицата.