Иранският президент готов да преговаря за ядрената програма
Иранският президент готов да преговаря за ядрената програма / netinfo
Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че е готов да преговаря за ядрената програма на Ислямската република, но изключи възможността обогатяването на уран да бъде спряно, предаде Франс прес.

"Готови сме за преговори, но при справедливи и безпристрастни условия", заяви Ахмадинеджад в реч по повод 28-годишнина от ислямската революция. Иранският президент заяви, че обогатяването на уран ще продължи и се обърна към великите сили с въпроса: "Ако искате да продължим преговорите, защо ни карате да спрем обогатяването на уран?"

Франция определи като неприемлива позицията на Ахмадинеджад за иранската ядрена програма, съобщава Франс прес. "Позицията на иранския президент не е приемлива и не отговаря на изискванията на Съвета за сигурност на ООН", заяви френският външен министър Филип Дуст-Блази по френското радио "Жи".

Иран има право да разработва технологията за производство на ядрено гориво въпреки натиска на Запада, заяви президентът Махмуд Ахмадинеджад, но добави, че страната му иска да работи по международните правила. "Въз основа на закона, ние имаме право да разполагаме с пълния цикъл на ядрено гориво", каза президентът в реч, излъчена по телевизията, в чест на годишнината от Ислямската революция през 1979 г.