Ирански генерал е убит в Сирия, „Ислямска държава“ приближава Алепо

Командир от Корпуса на гвардейците на ислямската революция е загинал вчера в района на сирийския град Алепо по време на мисия, в която е участвал като военен съветник, съобщи Франс прес.

Генерал Хусейн Хамдани бе убит "от терористите на "Даеш" ("Ислямска държава"), съобщи на уебсайта си елитното военно подразделение на иранската армия, без да уточни при какви обстоятелства е станало това.

Междувременно радикалната групировка "Ислямска държава" успя да се приближи до Алепо, след като прогони бунтовнически групировки от няколко позиции северно от втория по големина град в Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от Франс прес.

"Ислямска държава" никога не е била толкова близо до Алепо. Това е най-голямото настъпление към" някогашната икономическа столица на Сирия, заяви за АФП Рами Абдел Рахман, директор на СЦНЧП, който разполага с голяма мрежа от източници на терен.

Бойци на "Ислямска държава" са влезли тази нощ в ожесточени боеве с бунтовнически групировки за контрола върху три местности и военна база, контролирана от бунтовниците от 2012 година. "Десетки бойци са загинали и от двете страни", каза Абдел Рахман.

Джихадистката групировка е прогонила бунтовниците на зазоряване и е заела позиции на около 20 километра северно от града и на фронтовата линия с войниците на Башар Асад, близо до индустриалната зона Шейх Наджар.

Източник: БТА