/ БГНЕС
Иранка, която публично протестира срещу хиджаба и свали забрадката си, беше осъдена на една година затвор, а в последствие беше помилвана от върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей. Това съобщи адвокатът й, цитиран от Асошиейтед прес.
 
Съдът издаде присъдата срещу Вида Мовахед през март, след като я признал за виновна в извършване на действия, поощряващи "развращаването" на обществото, каза пред Асошиейтед прес адвокатът й Паям Дерефшан. Тя беше арестувана през ноември. Дерефшан съобщи за присъдата първо пред местните медии и заяви, че Мовахед се намира в списък с помилвани лица, но все още не са приключили процедурите по освобождаването й.
Засега няма официален коментар. Върховният лидер аятолах Хаменей от време на време издава помилвания, обикновено във връзка с национални празници.

Мовахед, на 32 години, стана известна като "Момичето от улица "Енгелаб" и за кратко беше арестувана през 2017 г., след като свали забрадката си и я държеше във въздуха. Видеоклипове от протеста получиха широк отзвук в социалните мрежи, а на следващата година властите задържаха за кратко 29 жени по сходни обвинения. Три от тях, както се твърди, са осъдени на две години затвор, а за част от другите се предполага, че са напуснали Иран. Иранските съдебни процеси обикновено са закрити за обществеността и присъдите често не се обявяват публично.
 
Иранското законодателство изисква от жените да се обличат консервативно и да покриват косата си, когато са на обществено място. Нарушилите правилата обикновено са осъждани на два месеца затвор и по-малко и са глобявани с около 25 долара.

Властите възприеха по-твърд подход срещу протестите, които според тях са част от кампания, ръководена отвън от опозиционни организации и социалните мрежи.

Официалната информационна агенция ИРНА предаде, че апелативен съд е потвърдил 13-годишната присъда на адвокат, който беше пратен в затвора през 2018 г., след като изрази подкрепа за хора, задържани при антиправителствени протести.

През декември Мохамад Наджафи беше осъден на десет години затвор за "предаване на информация на вражеска страна" чрез интервюта с чуждестранни медии, на две години за обида на върховния лидер и на една година за публична подкрепа за опозиционни организации.
 
Същият апелативен съд намали присъдата на неговия съратник Али Багери от 12 на пет години. Срещу него бяха повдигнати сходни обвинения.

Демонстрациите в края на 2017 г. и началото на 2018 г., изразяващи недоволство, свързано с икономиката, продължиха дни наред и доведоха до смъртта на десетки и арестуването на стотици.
БТА