Иран започнал да обогатява уран под наблюдението на МААЕ
Иран започнал да обогатява уран под наблюдението на МААЕ / снимка: БГНЕС, архив

Дейностите по обогатяването на уран в новия завод Фордо в Иран протичат под наблюдението на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), заяви иранският представител в организацията Али Асгар Солтаниех.

Това е първото съобщение от страна на Техеран за обогатяване на уран в завода Фордо, разположен на 150 км югозападно от иранската столица и сгушен в подножието на планина, което затруднява атаките срещу обекта. „Всички ядрени дейности, най-вече обогатяването на уран в Натанц и Фордо, са под наблюдението на Международната агенция за атомна енергия”, заяви Солтаниех по иранската телевизия „Ал-Алам”, излъчваща на арабски език.

„Мога да потвърдя информацията. Тази последна провокация само засилва безпокойството на международната общност”, заяви западен дипломат, пожелал да остане анонимен, във Виена, където се намира централата на МААЕ, посочва БГНЕС.

В събота директорът на Иранската организация за атомна енергия Ферейдун Абаси Давани съобщи за предстоящото откриване на завода Фордо, който може да приеме до 3000 центрофуги. „Заводът за обогатяване на уран Фордо ще бъде открит скоро и имаме капацитета да произвеждаме там обогатен уран на 20%, 3,5% и 4%. Заводът Фордо, както и този в Натанц, е създаден по начин, по който врагът не може да го разруши”, уточни Давани.

САЩ смятат, че обогатяването от Иран на уран до 20% в подземно съоръжение ще затвърди следваното от него линия на нарушаване на неговите задължения съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс. „Фактът, че МААЕ съобщи, че те обогатяват уран до ниво, неподходящо за Фордо, очевидно е проблем”, заяви говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд. Тя отбеляза, че оценката на базираната във Виена агенция не е изненада за САЩ.

„Ако те обогатяват във Фордо до 20%, това е допълнително ескалиране на нарушенията на ядрените им задължения”, изтъкна Нюланд, имайки предвид резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които призовават Иран да спре дейността по обогатяване на уран.