Иран заплаши да затвори Ормузкия проток
Иран заплаши да затвори Ормузкия проток / снимка: Reuters, архив

Иран отново заплаши да затвори Ормузкия проток, ако западните страни наложат ембарго върху износа на ирански петрол, предаде ИТАР-ТАСС.

„Ние не сме поддръжници на враждата и раздора, лозунгът ни е дружбата и братството, но ще поставим враговете си на място ако не престанат с антииранските заговори. Нито една капка петрол няма да премине Ормузкия проток”, заяви първият вицепрезидент на Иран Мохамад Реза Рахими пред държавната агенция Ирна.

Ормузкият проток е разположен при южните брегове на Иран и е от голямо стратегическо значение, тъй като съединява Персийския и Оманския залив. През него преминават над 40% от световните морски доставки на петрол. В най-тясната си част протокът е широк около 50 км, а дължината му е около 200 км.

ЕС, който закупува 18% от иранския петролен износ, в момента проучва възможността за увеличаване на международните санкции чрез съкращаване на покупките на ирански нефт заради несговорчивостта на Техеран по ядрения въпрос, отбелязва БТА. Ирански официални лица предупреждават, че ако Западът се опита да блокира износа на ирански петрол, цената на петрола на световните пазари ще скочи над два пъти и ще достигне 250 долара на барел, отбелязва ИТАР-ТАСС.