Иран все още е отворен за преговори по ядрената програма
Иран все още е отворен за преговори по ядрената програма / снимкa: БГНЕС

Председателят на иранския парламент Али Лариджани заяви днес, че страната му все още е готова за преговори по ядрената програма, предаде ДПА.

"Все още има място за дипломация, така че Иран да продължи напред (със своята ядрена програма) под надзора на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и в съответствие с международните правила", подчерта Лариджани на пресконференция в Техеран. Той направи уговорката, че след като световните сили са свободни да възприемат друга политика, Ислямската република също ще го направи.

Лариджани, който е бивш ирански главен преговарящ, даде да се разбере вчера, че страната му може да ограничи сътрудничеството с МААЕ, ако Западът продължи да й оказва натиск заради нейната ядрена програма. Предупреждението беше отправено два дни, след като ядрената агенция на ООН прие резолюция, осъждаща Иран, че е укривал изграждането на втори завод за обогатяване на уран край свещения град Кум. Тя прикани Ислямската република да замрази работата по изграждането на обекта и да изясни с какви цели го строи.

"Заводът във Фордо (малък град близо до Кум) даже не е готов и вече е инспектиран от МААЕ - следователно тази резолюция срещу Иран може да бъде само политически авантюризъм", коментира Лариджани, пише БТА.

Иранският парламент прие вчера декларация, в която осъди резолюцията и призова правителството да ограничи сътрудничеството с базираната във Виена агенция. Президентът Махмуд Ахмадинеджад нареди да бъдат построени още 10 завода за обогатяване на уран.