Иран търси изчезнал на негова територия американец
Иран търси изчезнал на негова територия американец / netinfo
Иранските власти се опитват да разберат какво се е случило с американския гражданин, за когото Вашингтон твърди, че е изчезнал на 11 март в курорт на иранския остров Киш в Персийския залив, съобщи днес ирански представител, цитиран от Ройтерс.

Тъй като Вашингтон и Техеран нямат дипломатически отношения, в началото на месеца САЩ поискаха чрез швейцарски дипломатически посредници Иран да предостави информация за изчезналия Робърт Левинсън, напомня Ройтерс.

"Съответните институции се занимават със случая и се опитват да разберат нещо за съдбата на изчезналия", заяви на седмична пресконференция говорителят на иранското министерство на външните работи Мохамад Али Хосейни.

Преди дни министърът на разузнаването и сигурността Голам Хосеин Мохсени-Еджеи каза, че иранските специални служби не разполагат с информация за съдбата на изчезналия. Министърът посочи, че научил за изчезването на американеца от интернет.

Робърт Левинсън, на 59 години, е пенсиониран служител на ФБР, специалист по проблемите на организираната престъпност. След като се пенсионирал през 1998 г., Левинсън създал малка частна фирма за охранителна дейност. В Иран пристигнал като член на снимачен екип. От 11 март Левинсън е в неизвестност.

Гражданите на САЩ трябва да получат виза, за да влязат в Иран. Но районът около остров Киш е курорт и зона за свободна търговия, затова достъпът е свободен. Агенция ИРНА цитира ирански служител от остров Киш, който заявил, че няма информация за присъствие на граждани на САЩ.