Иран тества ракета, която може да достигне Гърция и България
Иран тества ракета, която може да достигне Гърция и България / снимкa: БГНЕС

Иран извърши днес успешно изпитание на ракета "земя-земя" от ново поколение, обяви министърът на отбраната Мостафа Мохамад-Наджар, цитиран от Асошиейтед прес.

Произведената в Иран ракета "Саджил" е двустепенна, работи с твърдо гориво и разполага с "изключително високи поразяващи способности", заяви министърът. Той уточни, че тя е предназначена единствено за целите на отбраната. Новата ракета има обсег на действие от близо 2000 км, почти колкото друга иранска ракета - Шахаб-3. Това й позволява да достигне Гърция и България в Югоизточна Европа, както и лесно да нанесе удар срещу най-големия ирански враг - Израел, отбелязва Асошиейтед прес.

Смята се, че Шахаб-3 използва течно гориво, а подобни ракети не са толкова прецизни като тези, използващи твърдо гориво, отбелязва АП. Последната модификация на Шахаб-3 използва комбинация от течно и твърдо гориво.

Вчера иранските медии съобщиха, че Корпусът на гвардейците на Ислямската революция е извършил в понеделник успешно изпитание на нов модел ракета собствено производство при военни учения близо до границата с Ирак.

Напоследък зачестиха маневрите на иранските въоръжени сили на фона на спекулациите за евентуални американски или израелски въздушни удари заради ядрените амбиции на Техеран. Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама не отхвърля възможността за военни действия, но критикува правителството на Буш, че не полага повече дипломатически усилия за решаване на проблема с иранската ядрена програма, отбелязва Ройтерс. Иран твърди, че ядрената му програма е насочена единствено към производство на електричество.

В реч, съвпадаща със изстрелването на "Саджил", иранският президент Махмуд Ахмадинеджад предупреди, че Иран ще премаже всяка една сила, която се изправи срещу иранския народ. В излъчваното пряко по държавната телевизия обръщение президентът заяви, че няма значение кой идва на власт в САЩ, а важното е какво ще бъде поведението на бъдещото американско правителство.