Иран ще търси общ език със Запада, заяви иранският президент
Иран ще търси общ език със Запада, заяви иранският президент / снимка: БГНЕС

Иран ще търси общ език със световните сили, които му предложиха стимули, за да прекрати обогатяването на Иран, каза иранският президент Махмуд Ахмадинеджад в интервю за американската телевизия Ен Би Си, дадено в Техеран.

Той отрече, че Иран разработва атомна бомба, като подчерта, че ядрените оръжия са отживелица. Освен поред него високите цени на петрола отчасти са плод на манипулации, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-малко от седмица преди крайния срок, определен на Иран да отговорни на предложенията, Ахмадинеджад заяви, че напредъкът към споразумение със Запада ще зависи от това доколко искрена е промяната в подхода на САЩ към Техеран.

"Те ни предоставиха инициативите си и ние им отговорихме със свои предложения, което е съвсем естествено. Най-напред ще разговаряме за допирните точки в двата пакета. Ако двете страни се споразумеят по тях, това ще ни помогне в работата и върху различията ни, така че да стигнем до споразумение", обясни Ахмадинеджад.

В знак за промяна в политиката на САЩ американски дипломат за първи път присъства на 19 юли в Женева на срещата на шестте сили (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия), преговарящи с Иран.

"Основният въпрос тук е дали този подход е продължение на стария или е нещо съвсем ново", каза иранският президент пред Ен Би Си. "Ако това е продължение на стария процес, иранският народ ще трябва да отстоява правата и интересите си, но ако има промяна, ще сме изправени пред нова ситуация и отговорът на иранския народ ще бъде положителен", отбеляза Ахмадинеджад.

Запитан дали Иран би се съгласил да прекрати обогатяването на уран, за да си спечели международно одобрение, президентът подчерта, че Иран и сега се радва на много добри икономически и културни връзки със страните по света.

"Не се нуждаем от услугите, ако мога така да се изразя, на шепа държави, за да продължим да живеем и да бележим напредък", добави той.