Иран се стреми към водеща роля в Ливан
Иран се стреми към водеща роля в Ливан / netinfo

Иран може и да се съгласи на прекратяване на огъня, но дългосрочните му планове целят да му осигурят водеща роля в Ливан, а усилията за това надхвърлят финансиране на проирански агенти, пише американският аналитичен сайт GeoStrategy.com.

Практиката на Техеран е чрез бракове да обвързва шиитите в Ливан с Иран, сочи сайтът. Той допълва, че Техеран е наредил на членовете на Хизбула да си взимат жени от Иран, за да се гарантира по този начин лоялността на ливанските шиити. Най-малко 60 000 ливански шиити са получили иранско гражданство, допълва GeoStrategy.com. Много от тези шиити могат да бъдат идентифицирани по арабския им език със силно изразено влияние на фарси заради дългото време, прекарано в Иран. Движение на хора се извършва и в обратната посока, пише сайтът.

Хиляди иранци са влезли в Ливан и са се интегрирали в шиитското общество. По заповед на иранския Корпус на ислямските революционни гвардейци /КИРГ/ те са се оженили са жени шиитки и са създали семейства, които също влизат в мрежата на Хизбула. Според източниците, на които се позовава сайтът, иранският режим на моллите иска да замени Сирия като господстваща сила в Ливан.

В Ливан вече живеят около 1 милион сирийски работници, но те остават предимно аутсайдери. За разлика от тях в близките няколко години иранци и араби могат да станат неразличими в оформящото се шиитско мнозинство в Ливан, заключава GeoStrategy.