/ Getty Images
Иранското министерство на отбраната представи нова балистична ракета с обсег от 2000 километра и капацитет да носи бойни глави с тегло над един тон, предаде АФП.

Ракетата Kheibar - най-новата версия на Khorramshahr, която до момента е най-дългобойната иранска ракета - беше представена заедно с копие на джамията Ал-Акса в Източен Йерусалим в пряко предаване по държавната телевизия.

Министърът на отбраната на Иран Мохамед-Реза Аштиани заяви, че ракетата е представена като част от действията за "предоставяне на цялостна подкрепа на нашите приятели и държави, които са на път да се борят срещу системата на господство".

Държавната информационна агенция ИРНА заяви, че "Kheibar" е "ракета с течно гориво с обсег на действие 2 000 км и бойна глава с тегло 1 500 кг".

Името ѝ препраща към древния град Хайбар, разположен в днешна Саудитска Арабия, известен с решаващата битка от VII в., в която армията на пророка Мохамед разгромява хилядите еврейски жители.

Представянето на ракетата се случва на фона на повишеното напрежение в израелско-палестинския конфликт и малко повече от 10 дни след крехкото примирие в Газа, което сложи край на петдневния трансграничен конфликт между Израел и подкрепяната от Иран палестинска групировка "Ислямски джихад".

 
БГНЕС