Иран посрещна персийската Нова година
Иран посрещна персийската Нова година / снимка: БГНЕС

Иран посрещна персийската Нова година (Невруз) с топовен салют от военен кораб, предаде Франс прес.

Политиците поставиха акцент в новогодишните си пожелания на подобряването на икономическото положение. В речите, излъчени по държавната телевизия, ръководителите на Иран затвърдиха предизвикателното поведение на страната, която е в спор със Запада заради ядрената си програма.

Ако Иран успее да подобри своята икономика, "западният враг ще изпадне в отчаяние и неговите опити да заговорничи срещу нас ще бъдат напразни", заяви върховният лидер аятолах Али Хаменей. Той обяви, че целта през следващите 12 месеца е да бъдат подкрепени "вътрешното производство, инвестициите и работните места в Иран" чрез кампания за купуване на местните стоки.

Т. нар. Арабска пролет, която доведе до падането от власт на няколко диктатори в региона, се оказа благоприятна за иранската нация и причини много проблеми на Запада", увери аятолах Хаменей. Той подчерта, че "враг номер едно на Иран и на ислямския свят - ционисткият режим (Израел) - е обкръжен".

В своето изявление иранският президент Махмуд Ахмадинеджад обяви, че полага усилия да даде тласък на икономиката, като увеличава брутния национален продукт и инвестициите, предава БТА. "Моето правителство подкрепя всички иранци и в добри, и в трудни времена", каза той.

Трудностите пред иранската икономика, която от дълго време е белязана от висока инфлация и безработица, се увеличиха през последните месеци заради все по-строгите санкции, налагани на страната заради ядрената й програма от Съединените щати и Европейския съюз, отбелязва АФП. Наказателните мерки са насочени най-вече срещу жизненоважния петролен и финансов сектор.

Иранските ръководители започват да признават ефекта от санкциите, но обещават да го преодолеят, като уверяват, че няма да бъдат принудени да направят отстъпки за ядрената програма на страната.

Иранският календар започва през март и е с 12-месечен цикъл. Персийската Нова година Невруз бележи началото на пролетта.