/ ThinkStock/Getty Images
Предполагат, че САЩ са свалили по погрешка свой собствен безпилотник
Иран не разполага с информация за дрона, който според президента на САЩ Доналд Тръмп е бил свален от американски сили, заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от АФП и ТАСС. "Нямаме никаква информация за загуба на дрон днес", заяви Зариф при пристигането си в централата на ООН в Ню Йорк за среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Иранският външен министър не направи други изявления.

Иран не е загубил нито един свой безпилотен летателен апарат нито в Ормузкия проток, нито някъде другаде, съобщи в Twitter зам. външният министър на страната Абас Арагчи, цитиран от Ройтерс. Той заяви това във връзка с вчерашното твърдение на американския президент Доналд Тръмп, че американските военни са свалили вчера ирански дрон над Ормузкия пролив - входа на Персийския залив.

Кораб на САЩ унищожил ирански дрон, твърди Тръмп

Според Арагчи "десантният кораб ВМС на САЩ "Боксър" по погрешка е свалил свой собствен безпилотен самолет".

В аналогично изявление говорителят на иранските въоръжени сили Аболфази Шекарчи посочи, че всички ирански дронове са се завърнали благополучно в базите си "след мисия за идентификация и контрол" и "няма съобщение за някакъв оперативен отговор от американския боен кораб "Боксър".

Тръмп каза вчера, че ирански дрон се е приближил на около 900 м от американския кораб и не е отговорил на многобройните сигнали да се отдалечи, а също така е заплашвал безопасността на кораба и екипажа.

Вчера Доналд Тръмп заяви пред медиите, че военен кораб на САЩ е унищожил ирански дрон в Ормузкия проток, защото летателният апарат се е приближил на 1000 ярда (малко над 900 м) от кораба, пренебрегвайки отправените предупреждения, съобщава ДПА.
БТА