Ирански дрон
Ирански дрон / БГНЕС
Иран отново отхвърли обвиненията, че е доставял на Русия оръжия, "които да бъдат използвани във войната в Украйна", съобщи външното министерство в Техеран. Киев и много от неговите западни съюзници обвиниха Москва, че използва ирански безпилотници при атаки срещу Украйна през последните седмици.

Очаква се темата да бъде обсъдена от външните министри на ЕС на среща в Люксембург в понеделник.

Експерти: Путин може да удари Украйна с ирански дронове

Иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахиан "подчерта, че Ислямска република Иран не е и няма да предостави никакво оръжие, което да бъде използвано във войната в Украйна", се казва в изявление на външното министерство.

„Смятаме, че въоръжаването на всяка страна ще удължи войната“, каза иранският външен министър в разговор с португалския си колега Жоао Гомес Кравиньо. „Ние не сме смятали и не считаме войната за правилен път нито в Украйна, нито в Афганистан, Сирия и Йемен.

В телефонен разговор с първия дипломат на ЕС .Жозеп Борел в петък Амир-Абдолахиан повтори официалната позиция на Иран за неутралитет по отношение на войната, започнала преди почти осем месеца. „Имаме сътрудничество в областта на отбраната с Русия, но нашата политика към войната в Украйна не е изпращане на оръжие на конфликтните страни, а спиране на войната и прекратяване на разселването на хора“, каза той.

В понеделник украинският президент Володимир Зеленски каза, че ирански безпилотници са били използвани при руски атаки срещу енергийна инфраструктура в няколко украински града. Миналия месец Киев реши значително да намали дипломатическите си отношения с Техеран заради предполагаеми доставки на оръжие за Русия.

Иран заяви, че решението е "провокирано от неоснователна информация, предоставена от чужда медийна пропаганда". През септември САЩ наложиха санкции на компания, обвинена, че е помогнала за доставката на ирански дронове на Русия за използване в Украйна.
БГНЕС