Иран отхвърля разговори с ЕС за замразяване на ядрената програма
Иран отхвърля разговори с ЕС за замразяване на ядрената програма / netinfo

Секретарят на Висшия съвет за национална сигурност и главен преговарящ по иранската ядрена програма Али Лариджани призова върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Хавиер Солана да се въздържа да говори за замразяване на ядрената програма на Техеран, предаде Франс прес.

Солана и Лариджани ще се срещнат на 25 април в Турция.

"Солана не би трябвало да говори за предварителни условия в предстоящите разговори", каза Лариджани, цитиран от агенция Мехр.

Насрочените за сряда разговори целят да бъде възобновен диалогът между Техеран и ЕС по предложението за сътрудничество с Иран, направено от великите сили. То е обвързано с условие за прекратяване на обогатяването на уран. На 9 април президентът на Ислямската република Махмуд Ахмадинеджад заяви, че Иран вече се числи към страните производители на ядрено гориво в промишлени мащаби.

"Нови условия означават нови изисквания и следователно - нови инициативи", посочи Лариджани, без да уточнява какво има предвид. Секретарят на Висшия съвет за национална сигурност подчерта, че въпросът за неотклоняването на ядрената програма за мирни цели може да бъде важна тема в новите дискусии, ако ядрената му програма за мирни цели няма да бъде отклонявана за военни цели, Великите сили обаче смятат, че най-добрата гаранция остава замразяване на ядрените дейности.