/ Guliver/Getty Images
Иранските власти обвиниха съседен Ирак за пясъчна буря, която прекъсна електричеството в богатата на петрол южна провинция Хузестан и доведе до протести, предаде АП.

Масумех Ебтекар, вицепрезидент на Иран, натоварена с въпросите на опазването на околната среда, призова Ирак да изпълни споразумение за предотвратяване на прашни бури, като покрие със защитна покривка 9000 кв. км пустиня, съобщи държавната телевизия. Иракски представители не бяха открити за коментар.

Бурята временно прекъсна електрозахранването и водоподаването в голяма част от провинция Хузестан и доведе до спад в добива на петрол от 700 000 барела на ден. Най-малко 218 души са били приети в болница с дихателни проблеми, дължащи се на бурята, съобщи медицински работник, цитиран от държавната агенция ИРНА.

Стотици иранци протестираха миналата седмица в град Ахваз с искане за оставката на Ебтекар и на губернатора на провинцията. Ръководителят на Ислямска република Иран аятолах Сайед Али Хаменей призова правителството да предприеме бързи и конкретни действия за справяне с последствията от прашната буря.

Техеран твърди, че прашните бури се зараждат в Ирак, Саудитска Арабия, Йордания и Сирия и призовава властите на тези страни да се справят с проблема чрез проекти за напояване и други мерки.
БТА