/ iStock/Getty Images
Иран информира Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че планира да произвежда обогатен метален уран с чистота до 20 процента за реакторно гориво, заяви МААЕ, предаде Ройтерс.

Плановете на иранските власти вероятно ще провокират недоволството на западните сили, участващи в преговорите за съживяване на иранското ядрено споразумение, отбелязва Ройтерс.

МААЕ заяви, че процесът по производство на обогатен метален уран ще включва различни етапи, с което намекна, че ще е необходимо време за неговото реализиране. Западните сили обаче вече се противопоставиха на производството на малки количества необогатен уран и на иранските планове за производство на обогатен уран, който може да бъде използван за създаването на атомна бомба.

Съединените щати окачествиха решението на Иран да обогатява метален уран като стъпка назад, но изтъкнаха, че прозорецът на дипломацията за съживяване на иранското ядрено споразумение все още е отворен.

"Тревожно е, че Иран избира да ескалира неизпълнението на задълженията си по ядреното споразумение", това е "поредната злощастна стъпка назад на Иран", заяви говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс.

Великобритания, Франция и Германия изразиха безпокойството си във връзка с решението на Иран да обогатява метален уран и заявиха, че Иран не може убедително да докаже, че има нужда от обогатен уран за граждански цели.
БТА