Иран няма да отстъпи от неотменимите си ядрени права
Иран няма да отстъпи от неотменимите си ядрени права / снимка: Reuters

Иран "няма да отстъпи нито на йота от неотменимите си ядрени права", заяви иранският президент Махмуд Ахмадинеджад в навечерието на възобновяването на преговорите между Техеран и шестте световни сили за спорната иранска ядрена програма, предаде Франс прес.

Иранският главен преговарящ Саид Джалили междувременно съобщи, че страната му ще предложи нови инициативи на разговорите, насрочени за събота в Истанбул, съобщи Асошиейтед прес.

"Трябва да знаете, че иранската страна ще отстоява основните си права и най-силният натиск няма да я накара да отстъпи", предупреди Ахмадинеджад западните сили в реч в южен Иран, цитирана от официалната агенция ИРНА. "Съветвам всички врагове (на Иран) и арогантните (западни) сили да променят държането си по отношение на тази страна", допълни иранският президент по време на визитата в крайбрежната провинция Хормозган.

Джалили обеща Ислямската република да предложи нови инициатива в Истанбул. Иран е готов да води успешни и прогресивни преговори за сътрудничество, обяви главният преговарящ на страната, цитиран от БТА. Джалили не даде подробности.

Иран и страните от групата "5+1" (САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия) ще се срещнат в събота в Истанбул, за да се опитат да възобновят диалога, прекъснат от 15 месеца за намиране на дипломатически изход от иранската ядрена криза.

Въпреки многократното отричане от страна на Техеран световните сили подозират Иран, че се опитва да се снабди с атомно оръжие под претекста, че разработва ядрена програма за граждански цели, заради която от 2006 година бяха наложени шест резолюции на Съвета за сигурност на ООН и санкции.

Международните санкции бяха засилени след 2010 година с търговско, банково и петролно ембарго, наложено от западните страни.