Иран не се стреми да притежава ядрено оръжие
Иран не се стреми да притежава ядрено оръжие / снимка: Reuters, архив

Иран не се стреми да притежава ядрено оръжие, заяви председателят на иранския парламент Али Лариджани преди предстоящото му посещение в Турция, предаде ИТАР-ТАСС, като се позовава на Анадолската агенция.

Лариджани пристига тази вечер в Анкара по покана на турския си колега Джемил Чичек. Председателят на иранския парламент ще се срещне с турския президент Абдуллах Гюл, с премиера Реджеп Тайип Ердоган и с външния министър на Турция Ахмет Давутоглу, съобщи говорител на турското външно министерство, цитиран от ДПА.

Не се стремим към притежаване на ядрено оръжие. Ядреното оръжие и оръжието за масово поразяване са забранени, каза Лариджани и добави, че не вижда смисъл Иран да създава подобен вид въоръжение, защото това не би способствало за сигурността в региона, посочва ИТАР-ТАСС. Въпреки че някои страни притежават ядрено оръжие, там няма стабилност. Възможно е по време на Студената война това да е било престижно, но тази епоха вече е отминала, посочи председателят на иранския парламент.

Според него всички въпроси, свързани с ядрената програма на Иран, може да бъдат решени на масата на преговорите. Лариджани посочи, че основната роля при разрешаването на въпроса е на т.нар. шесторка международни посредници за разрешаване на иранския ядрен проблем - петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия, пише БТА.

Ако те погледнат на проблема реалистично, както и ако не смятат преговорите само за инструмент, то в отговор на това Иран ще предприеме по-ефективни стъпки, каза Лариджани, но подчерта, че правото на Иран за ядрена енергетика не подлежи на коментар.

Страните от Договора за неразпространение на ядреното оръжие имат право да използват ядрената енергия за мирни цели, посочи председателят на иранския парламент.