Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф
Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф / БГНЕС
Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф отказа да потвърди дали страната му е извършила изпитание на балистична ракета. Той само напомни, че иранската ракетна програма не е част от споразумението за ограничаване на ядрената програма, което Техеран и световните сили подписаха през 2015 г. в замяна на премахване на санкциите, предаде Асошиейтед прес.

"Въпросът за ракетите не е част от споразумението за ядрената програма", заяви Зариф на съвместна пресконференция днес с намиращия се на посещение в Техеран френски външен министър Жан-Марк Еро.

Зариф повтори традиционната позиция на Техеран, че ракетите му "не са предназначени да носят ядрени бойни глави".

Белият дом заяви вчера, че проучва детайлите около извършено от Иран изпитание на балистична ракета. Иранската страна е обект на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, забраняваща изпитанията на балистични ракети с капацитет да носят ядрена бойна глава.

Еро каза на пресконференцията със Зариф, че Франция ясно е изразила безпокойството си във връзка с иранското изпитание на балистична ракета, и добави, че то е накърнило доверието на международната общност в Иран и е извършено в нарушение на Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс.

Междувременно говорител на Европейската комисия потвърди, че иранската балистична ракетна програма не е част от международното споразумение (по иранската ядрена програма), затова изпитанията на балистични ракети не са в нарушение на това споразумение.

ЕС е загрижен за иранската ракетна програма и призовава Техеран да се въздържа от действия, подкопаващи доверието, като например ракетни изпитания, добави говорителят. ЕС очаква Иран да изпълни всички свои международни задължения.
БТА