Иран може би прикрива доказателства от ядрен експеримент?
Иран може би прикрива доказателства от ядрен експеримент? / снимка: Reuters, архив

Сателитни кадри на иранския военен обект Парчин, показват операция по прочистване, навеждаща на мисълта, че става дума за заличаване на радиоактивни следи от ядрен експеримент, предаде АП, като се позова на няколко дипломати, чиито имена не се съобщават.

Двама от дипломатите казват, че на кадрите от обекта се виждат камиони и багери, които може би са използвани, за да се заличат доказателствата от изпитвания на малко неутронно устройство, използвано за предизвикване на ядрена експлозия.

Сателитните снимки са били предоставени на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) от страни членки на агенцията. Те са направени неотдавна и непрекъснато се осъвременяват, заяви един от дипломатите, посочва БТА.

МААЕ вече идентифицира военния обект Парчин като място, на което може би са се извършвали опити, свързани с разработване на ядрено оръжие. През ноември в доклад на агенцията се посочваше, че този обект както изглежда е място на експерименти с експлозиви, предназначени да започнат верижна ядрена реакция. В доклада обаче не се споменаваше за неутронния инициатор като част от тези експерименти в Парчин, но в отделен раздел на документа, се казваше, че неназована страна членка на МААЕ я е информирала, че Иран може би експериментира с неутронен инициатор, без да се уточнява къде става това.