Иран избира парламент
Иран избира парламент / Reuters

В Иран започнаха парламентарни избори, в които са призовани да участват близо 48 милиона гласоподаватели. Очаква се управляващите консерватори да доминират и в следващия парламент, предаде Франс прес.

Иранската опозиция призова в интернет за бойкот на парламентарните избори, предаде ДПА. "Призоваваме всички, които вярват в истинската свобода, да не участват в изборите, за да покажат, че им е омръзнало от символично гласуване", се казва в статия, публикувана на опозиционния уебсайт Джарас.

Уебсайтът Караме, принадлежащ на реформатора Мир Хосеин Мусави, прикани иранците да си останат вкъщи в знак на солидарност с намиращите се под домашен арест опозиционни лидер като Мусави и Мехди Каруби.

Междувременно десет "саботьори" са били арестувани в Техеран, предаде ДПА, като се позова на иранската полуофициална информационна агенция Фарс. Според информацията те са дошли от чужбина. Не се уточнява какви планове са имали саботьорите, но се подчертава, че иранските сили за сигурност наблюдават внимателно "всички елементи, свързани с чуждестранни кръгове".

Около 3400 кандидати си оспорват 290 депутатски мандата на днешните избори, бойкотирани от основните опозиционни реформистки движения в знак на протест срещу гоненията срещу тях след оспорваното преизбиране на президента Махмуд Ахмадинеджад през 2009 г.

При това положение и с оглед на засилващия се международен натиск върху Иран заради ядрената му програма режимът се стреми главно да демонстрира висока избирателна активност. Гласувайки, народът "ще зашлеви плесница на хегемоничните сили" и "ще покаже своята решимост да се изправи срещу врага", заяви върховният духовен водач аятолах Али Хаменей, цитиран от БТА.

По принцип активността на парламентарни избори в Иран варира между 50 и 70 на сто. По липса на надеждни проучвания официални представители прогнозират 60 процента за днешния вот.

Началникът на полицията генерал Есмаил Могадам увери, че сигурността по време на изборите е гарантирана изцяло. Вотът според него ще може да протече "спокойно и ентусиазирано" - без инциденти или демонстрации на опозицията.

Изборните резултати се очаква да бъдат огласени до два-три дни, съобщи иранското вътрешно министерство.

 

Иран избира парламент
netinfo