Иран иска гаранции за доставката на ядрено гориво
Иран иска гаранции за доставката на ядрено гориво / снимкa: БГНЕС

Иран иска гаранции за доставката на ядрено гориво от шестте сили за неговия реактор за изследователски цели в Техеран, заяви постоянният представител на страната в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Али Асгар Солтание, цитиран от Франс прес.

Солтание даде да се разбере, че Ислямската република е готова на преговори с позитивен подход, но подчерта, че "основният въпрос е този за гаранциите, за да бъде доставяно на време горивото, от което ние имаме нужда". "Предвид липсата у Иран на доверие към Запада... ние имаме нужда от тези гаранции", обясни той.

Заместник-секретарят на иранския Висш съвет за национална сигурност Али Багери увери, че "Ислямската република, на основата на конструктивен подход, посреща благосклонно продължаването на преговорите" с шестте сили, пише БТА.

Иран отхвърли в сряда предложението да изпрати по-голямата част от своя уран в чужбина, където да бъде преработен в ядрено гориво за нуждите на изследователския реактор в Техеран. Генералният директор на МААЕ Мохамед ел Барадеи обаче прояви оптимизъм в петък, като каза, че Ислямската република все още не е дала окончателен отговор, и изрази надежда, че може да бъде постигнато споразумение до края на годината.