Иран гарантира за ядрената си програма при определени условия
Иран гарантира за ядрената си програма при определени условия / netinfo
Иран изрази днес готовност да предостави гаранции, че ядрената му програма няма да бъде използвана за военни цели, ако Съветът за сигурност на ООН спре да се занимава с нея, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

В реч пред Конференцията на световната организация по разоръжаването в Женева Мотаки увери, че Ислямската република ще положи усилия за възстановяване на доверието към нея, ако петте постоянни членки на Съвета за сигурност и Германия върнат въпроса в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). По-рано днес говорителят на иранското правителство Голам Хосеин Елхам изключи напълно възможността Техеран да прекрати дейностите си по обогатяване на уран - основното изискване на международната общност.

Британският постоянен представител в ООН Емир Джоунс Пари съобщи, че държавите от така наречената "шесторка" вчера са постигнали значителен напредък в изготвянето на проект за нова резолюция за Иран, която ще затегне санкциите срещу него. Мотаки обвини Израел и Съединените щати, че са главната заплаха за сигурността в Близкия изток.

Израел е единствената държава в региона, която отказва да се присъедини към Договора за неразпространение на ядрените оръжия, макар че премиерът Ехуд Олмерт призна, че страната му притежава ядрени оръжия, каза иранският външен министър. Той изрази учудването си, че Съветът за сигурност засилва натиска върху Иран, за да го принуди да се откаже от неотменното си право да използва атомната енергия за мирни цели, а в същото време не прави практически стъпки, за да сдържи истинския източник на ядрена заплаха в Близкия изток.