Иран
Иран / Istock
Иран екзекутира банков охранител, осъден за смъртоносна стрелба по висш духовник през април, съобщават държавните медии, предаде Асошиейтед прес.

77-годишният аятолах Абас Али Солеймани е най-високопоставеният член на духовенството по време на протестите, породени от смъртта през септември 2022 г. на 22-годишната Махса Амини, след като тя беше арестувана от нравствената полиция на страната заради нарушение на закона за носене на хиджаб. Протестите постепенно затихнаха през първите месеци на годината.

В информация на официалната информационна агенция ИРНА от днес се казва, че екзекуцията е била извършена в северния град Бабол в иранската провинция Мазандаран, северно от столицата Техеран, в присъствието на семейството на жертвата. 

Информацията посочва,  че през май съдът е осъдил мъжа на смърт, а Върховният съд е потвърдил присъдата. Не се посочват подробности, но Иран обикновено прилага най-тежкото наказание чрез обесване.

Властите не посочват мотив за нападението срещу духовника, извършено през април в Баболсар, град близо до мястото на екзекуцията.

Солейман е бил член на Събранието на експертите - 88-местен орган, който следи работата на върховния лидер на Иран. Навремето той е бил и личен  представител на аятолах Али Хаменей в размирната югоизточна провинция Систан и Белуджистан в Иран.

Въпреки че шиитското духовенство от дълго време играе важна роля в Иран, особено след Ислямската революция от 1979 г., но през последните години недоволството срещу него се засили по време на вълните от общонационални протести, породени от икономически, политически и граждански въпроси, припомня АП.
 
Пламен Йотински/БТА