Иран е открил огън по американски безпилотен самолет
Иран е открил огън по американски безпилотен самолет / снимка: Reuters, архив

Американски безпилотен самолет е бил прехванат на 1 ноември от два ирански изтребителя в международното въздушно пространство на Персийския залив, след което иранските машини са открили огън по него, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорителя на американското министерство на отбраната Джордж Литъл.

Безпилотният самолет е бил на рутинна разузнавателна мисия на около 30 км от иранските брегове, когато двата изтребителя са го прихванали. Това се случва за първи път, поясни говорителят.

Инцидентът е станал в 8.50 ч. по Гринуич  и самолетите са обстрелвали американската машина поне на два пъти. Американският безпилотен самолет не е бил въоръжен. По-късно САЩ по дипломатически канал са уведомили Иран, че ще продължат с полетите на безпилотни самолети в съответствие с практика, установена от дълго време с цел гарантиране на сигурността в региона, съобщи още Литъл.

Персийският залив, затворен от Ормузкия проток,  през който преминава значителна част от петрола в света, е стратегическа зона за САЩ, които засилиха военното си присъствие там заради нарасналото напрежение с Техеран заради ядрената му Програма, уточнява БТА.

Инцидентът с безпилотния самолет се е разиграл пет дни преди президентските избори в САЩ и не е бил направен обществено достояние.