Иран блокира уебсайтове, подкрепящи реформатора Хатами
Иран блокира уебсайтове, подкрепящи реформатора Хатами / снимка: БГНЕС

Иранските власти блокираха два уебсайта, подкрепящи президентската кандидатура на реформатора Мохамед Хатами, съобщиха ирански източници, цитирани от АП. Това е първи признак, че влиятелните хардлайнери може да се опитат да осуетят опита му да се състезава срещу Махмуд Ахмадинеджад на изборите на 12 юни, коментират те.

 

Хатами обяви на 8 февруари кандидатурата си. Популярният реформатор представлява сериозна заплаха за президента предвид общественото недоволство от Ахмадинеджад заради слабата икономика.

 

Уебсайтовете бяха създадени през лятото в подготовка за кандидатирането на Хатами. Достъпът до тях в Иран от вчера е невъзможен, макар че извън страната те остават достъпни.

 

Бехруз Шоджаей, редактор на един от сайтовете, заяви за АП, че вероятно иранските власти са раздразнени от съобщението, че провинциалните власти са принудили хората да участват в митинга в град Язд в сряда, на който говори Ахмадинеджад. Според един от видните политически съюзници на Хатами обаче – Маджид Ансари, блокирането на сайтовете е просто опит да се сплашат реформаторите преди изборите.