Иракските съдилища ще могат да съдят американски войници
Иракските съдилища ще могат да съдят американски войници / netinfo

Съдилищата в Ирак ще може да произнасят присъди срещу американски войници, обвинени, че са извършили тежки престъпления извън техните бази и не по време на мисия, предвижда проектът за споразумение между двете държави, с копие от което разполага АФП. Степента на имунитета на американските войници в Ирак бе ябълката на раздора, забавила изготвянето на споразумението за бъдещия статут на американските сили. Преговорите по документа започнаха през февруари и страните се надяваха да приключат работата до края на юли.

"САЩ ще могат да прилагат своята юрисдикция спрямо своите войски и своите цивилни граждани, когато инцидентите са станали в техните бази или по време на мисия извън базите им", предвижда проектът. За сметка на това, "иракската юрисдикция ще бъде прилагана спрямо (американските) войници и цивилни, извършили умишлени престъпления извън базите си и не докато са били на мисия", се казва в текста.

Според проекта бойните части ще се изтеглят от иракските села и градове най-късно до 30 юни 2009 г. и след тази дата американските сили ще се групират в бази извън селищата. Иракското правителство е поискало временна помощ от американските сили, за да подкрепят усилията му за запазване на стабилността и сигурността в Ирак и да сътрудничат в операциите срещу Ал Кайда и други терористични групировки, включително привърженици на бившия режим на Саддам Хюсеин, обяснява проектоспоразумението. Всички военни операции трябва да бъдат водени със съгласието на иракското правителство и в пълна координация с иракските власти. Всички операции ще бъдат наблюдавани от бъдещ Комитет за координация на съвместните военни операции, гласи текстът, цитиран от АФП.