Иракският журналист, замерил Буш, бил патриот
Иракският журналист, замерил Буш, бил патриот / снимкa: БГНЕС

Иракският журналист, който запрати обувка срещу американския президент Джордж Буш по време на съвместната му пресконференция с иракския премиер Нури ал Малики, е патриот, заяви негов колега, цитиран от АФП.

Според Джихад ал Рубаи това е лична инициатива на неговия колега и не обвързва медията му - телевизия „Ал Багдадия”. „Тази постъпка трябва да бъде разглеждана като лична инициатива, която не обвързва неговата медия. Това можеше да се очаква от негова страна, защото той е патриот по всички въпроси, отнасящи се до Ирак“, заяви пред АФП Ал Рубаи. Той подчерта, че телевизия „Ал Багдадия” е независима медия и не е свързана с никаква политическа партия, съобщи БГНЕС.

В иракската култура хвърлянето на обувка по някого е израз на висше презрение. Когато през 2003 г. американски морски пехотинци събориха голямата статуя на диктатора Саддам Хюсеин в Багдад, събралите се иракчани заудряха по нея с обувките си.

Междувременно стана ясно, че най-малко 100 адвокати са изразили готовност да защитават иракския журналист, предаде ЕФЕ. Това заяви пред телевизия „Ал Джазира“ юристът Джалил ал Дулайми, бивш ръководител на адвокатския екип, който защитаваше Саддам Хюсейн. „Този герой заслужава справедлив процес и вече над 100 адвокати доброволно са предложили да го защитават“, посочи Ал Дулайми.

Президентът на САЩ Джордж Буш пристигна късно снощи на изненадващо посещение в Афганистан. Президентският самолет се приземи през нощта във военновъздушната база в Баграм, близо до Кабул. Той бе посрещнат от командващия Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан под командването на НАТО генерал Дейвид Маккиърнън.

"Ирак и Афганистан трябва да знаят, че Съединените щати бяха, са и ще бъдат до тях", отбеляза Буш при пристигането си. За днес е предвидено Буш да се срещне с афганистанския си колега Хамид Карзай и да произнесе реч пред американски войници. Президентът на САЩ дойде в Афганистан от Ирак, където също бе на изненадваща визита.

В прикачения звуков файл можете да чуете автентичен запис от пресконференцията по време на инцидента.